HTML

BunkóBlog

Kisebb-nagyobb bunkóságokról és bunkókról bunkóknak - egy bunkótól.

Friss topikok

A pénztárnál sorba-állás képlete

2009.11.06. 23:00 :: bunkó

Kedvenc hipermarketem pénztárainál, a sorban állás közben tudományos megfigyeléseket végzek. Ezen kutatás eredményei alapján döntöm el mindig, hogy most éppen melyik sor végére álljak.

A bevásárlástudományban teljesen járatlan (= totál amatőr) vásárló mindig az éppen elé kerülő sor végére áll be. Ha mindenki így vásárolna, akkor majdnem mindenki az eladótér bejáratától legtávolabbi pénztáraknál állna sorba, a többi pénztárhoz csak azon kevesek mennének, akik csak egy TV-ért ugrottak be és a sör egyáltalán nem érdekli őket.
A rendszeresen vásárlók azonban hamar rájönnek, hogy ha a pénztár-fronthoz érkezve elnézünk mindkét irányba, akkor némi szerencsével az épp előttünk lévőnél lényegesen rövidebb sort is találhatunk. És némi további szerencsével időben oda is érhetünk, még mielőtt néhány más, hozzánk hasonlóan éles szemű vásárló megelőzne bennünket az odaéréssel. Kezdőkkel gyakran előfordul eleinte, hogy az embereket számolja a sorokban, holott a kocsikat kellene, ugyanis megtévesztés céljából sok esetben kettő vagy több vásárló tartozik egy-egy bevásárló kocsihoz.
A következő fokozat a félprofesszionális sorkiválasztás. Ezen a szinten a gyakorlott vásárló már nem csak a pénztáraknál kígyózó sorok hosszát (az egyes sorokban tartózkodó emberek számát) méri fel egyetlen pillantással, de figyelembe veszi a győzelemre legesélyesebb sorokban állók kosarának tartalmát is, hiszen hába rövid egy sor, ha abban az összes kosár sok-sok percnyi munkát ad a pénztárosnak. Kezdőknél gyakori hiba, hogy a kocsi megrakottságát (megteltségét) nézik és nem a benne található áruk várható munkaigényét. Hiszen hiába van színültig tele egy kocsi, ha az csak egyféle termék, az a pénztárnál csak egyetlen tétel. És hiába látszik majdnem üresnek egy bevásárló kocsi, ha az alján heverő pár semmiség tulajdonképpen számtalan, egyenként külön-külön számba veendő apróság.
A sorkiválasztás-tudomány jelenleg elérhető legmagasabb fokozata az, amikor sorunkat nem csak az eddig felsorolt szempontok alapján választjuk ki, hanem bevetjük az alkamazott pszichológia fegyverét is: megpróbáljuk megsaccolni, hogy a győzelemre esélyes sorokban állók közül ki, mivel és hogyan fog fizetni. Eddigi megfigyeléseim szerint messze a készpénz a leggyorsabb, lényegesen lassabb nála a bankkártya, de ha kifogsz valakit, aki ebédjeggyel, kuponnal, nyereményszelvénnel, nadrággombbal, stb akar fizetni, akkor néha az a legjobb, ha átállsz egy másik sorba.
Ha valaki a kiszemelt sorokban állókról még ezt is képes megállapítani, az lényegesen hamarabb fog távozni a pénztártól, mint tudományosan kevésbé képzett vásárlótársai.

Utóirat: A sorkiválasztás finomítását célzó további, még feltárásra váró kutatási terület: a pénztárosok várható rutinosságának megbecsülése, az életkor, a hajviselet és az ebédidőtől való távolság függvényében.

144 komment

Címkék: vásárlás humor tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://bunko.blog.hu/api/trackback/id/tr21505360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

llcool 2009.11.07. 13:17:40

A bankkártyás elfogadáshoz hozzáfűzném, hogy a régebbi rendszereken tényleg lassabb, de vannak már IP alapú terminálok, amik hamarabb oldják meg a műveletet, mint ahogy kinyílik a kasszafiók.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2009.11.07. 13:20:03

Én úgy tapasztalom, a férfi pénztásosok (bár ritkák) jelentősen lassabbak.

További "paraméterek":
- pénztáros szemüvege ott lóg-e a nyakában ( ha a vonalkód nem működik, azt be kell ütni, leolvasva)
- pontgyűjtőkártya, hasonlók

Most így hirtelen.

bmwsbp 2009.11.07. 13:22:25

Azon gondolkodtatok már, hogy bent az áruk között mindenki halálos nyugalommal sétálgat, ráérősen keresgél, míg a pénztárnál sorba állásnál hirtelen nagyon sietős lesz mindenkinek.

teddyde 2009.11.07. 13:22:38

Már írtam is a pénztárosfaktort, de aztán láttam, hogy az utóiratban megemlíted. A legrosszabb a kezdő, és abból is az, aki nyugdíj kiegészítésként csinálja. A diák csak azért jobb, mert ért a technikához, esetleg hamarabb megtalálja a sóskifli kódját a kézzel írt papírokon. A másik véglet a 30 éve eladó, aki a sarki abc-ben kezdte, amit mára megölt a globalizáció, ezért alkalmazkodva az új kor kihívásaihoz egyenruhát öltött és rendületlenül tűri az idióta vevőket. Külön alkategória még a mosolygós, kommunikatív pénztáros.

reader613 2009.11.07. 13:25:14

a sorbanállási szakma non plus ultra mesterei pedig pontosan tudják, mikor és hol nyílik új pénztár, és így sorbanállás nélkül kijutnak. Sőt röhögnek is, ahogyan mögöttük vérre menően összecsapnak a szomszédos sorokból a kocsijaikat rohanva áttolni próbáló lúzerek.

Kolos Tibor · https://www.haloszem.hu 2009.11.07. 13:38:20

reader613, respect :)
A pénztárosnál a mozdulatok gyorsaságára, célirányosságára érdemes odafigyelni. Ha minden áru megfogása, beolvasása és lerakása +2 másodperc, az az előttünk álló 4 fő / átlag 20 tétel esetén + 3perc 20 másodperc, ami másik pénztárnál akár + 2-3 előttünk álló bevállalásával is egyenértékű lehet.
Ráadásul ezeknél sokkal nagyobb a rizikó is, hogy hogy valami olyannal találkoznak, ami miatt telefonos segítség, elöljáró vagy görkorcsolyás munkatárs várása stb. közbe jöhet. És akkor az eredetileg becsült checkout időt többszörösére emelkedhet...

Ződgyík 2009.11.07. 13:42:27

Emlékszem még a TACSKÓ-ban a plakátra:
"ha kettőnél több vásárló várakozik, új pénztárt nyitunk"
Nagyon hamar eltűnt...

kakamatyko 2009.11.07. 13:45:19

Mivel nagyon pancserul banok a bankjegyekkel, siman gyorsabb, ha kartyaval fizetek.

tbb 2009.11.07. 13:45:42

:o)))))))))

Szenzációs! És nagy öröm látni, az új diszciplina máris dinamikus fejlődését. A határ a csillagos ég. Hajrá.

Csak halkan jegyzem meg 2009.11.07. 13:46:58

A KIKA pénztárosoktól tudom, hogy ők valamilyen szakma mellett másodállásban csinálják. Akinél tavaly fizettem a szekrénysort, az nappal civilben tanítónő és az iskolájában igazgató helyettes volt. Ott a kasszás feladata nagyon összetett (aki vett már szekrénysort a KIKA-ban úgy, hogy előleget fizetett, a többit részletre + egyéb cuccok, az tudja micsoda össze-vissza ütögetés folyik), és lehet fizetni kp. forinttal, euróval, 5 féle ajándékkuponnal, és a piacon fellelhető valamennyi kártyával. Elmondták, hogy van olyan vevő, aki a felsoroltak közül valamennyivel fizetett már.
Hja, a kasszás manapság az egyetlen, akire a felgyorsult világunkban hajlandóak vagyunk várni (meg a buszra)

Puncskocka 2009.11.07. 13:52:00

lol :D:D:D ez kész... nagyon állat!!!! és igaz... magamat a félprofi vásárló és murphy keresztezéséve jegyezném, ugyanis ha bemérem a sort, ott tutira valami gubanc lesz fél percen belüll...

Pecséttörő 2009.11.07. 13:56:32

Az alapról megfeledkeztél: nyugdíjas (néni) mögé soha, de SOHA ne állj!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.11.07. 13:58:03

Remek írás :-) Amit még hozzátennék:

Érdemes a középső pénztáraknál fizetni, mert ott vannak a legkevesebben. A pénztárossebesség kifigyelése is jó módszer, aki gyakran jár ugyanabba a boltba, alighanem tudni fogja pár kasszásról, hogy az gyors vagy lassú (érdemes akár tudatosan figyelni ezeket), s eszerint tudni fogja, érdemes-e oda beállni, vagy sem. Azt, hogy ki mivel fog fizetni, hát, azt elég nehéz megsaccolni :-) de tény, hogy befolyásolja a "sebességet".

Maga a fizetés amúgy az egész procedúra leglassabb része. Tehát ha valahol 5 "kiskocsis" emberke áll, míg a másik kasszásnál 2 nagykocsis, lehet, hogy a nagykocsisokhoz kell beállni. Maga a termékszkennelés ugyanis nem egy nagy történet, gyorsan megy, de mikor a vásárló elkezd bogarászni a pénztárcájában az 5 forintosért, az már tényező :-) Ja, és még valami: ha előttetek valamelyik terméknek nincs kódja, s emiatt hívják az ügyeletest, hogy keresse meg, nyugodtan álljatok át egy másik sorba (persze, ha nem nagyon hosszú), mivel az is egy időrabló tényező.

(Elnézve a képeket - a képen lévők kinek vásároltak be, egy hadseregnek?)

ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás 2009.11.07. 14:00:02

A LIDL pénztárosai valami külenleges kiképzést kaphatnak munkábaálláskor, mert hihetetlen sebességgel húzzák le a termékkódokat. Volt, hogy hárman nem győztük pakolni a cuccot vissza a kocsiba.
A Kaisers és a Spar/Interspar alkalmazottai meg a másik véglet...

Aprósütyi 2009.11.07. 14:03:25

Én is a csaknem professzionális- ámde malőrvonzó alcsoporthoz tartozom:) Viszont nem is tologatok órákig, úgyhogy én jogosan akarok spórolni a sorállással is;)
További megfigyelt szempontok:
öreg bácsik mögé nem állunk. Értékes másodpercekig keresik a tárcájukat, forgatják a szemüvegük előtt a pénzérméket, aztán úgyis megkérik a pénztárost, hogy guberálja ki helyettük a megfelelő összeget.
Olyan mögé nem állunk, aki ruhát vagy műszaki cikket, márkásabb röviditalt vesz a hiperben. Itt szinte mindig akad lassító tényező a lopásgátló eltávolításával és a vonalkód nélküli zokni visszaküldésével.
És igen, a pénztárosok munkáját már jó messziről figyelemmel kell kísérni. A már említett lassúkhoz tartozik a kezdő nyugdíjas, a fiú diákmunkás és a látszólag ideális életkorú (40-es), viszont marhára ráérős hölgy is, aki minden dobozt szép lassan forgat be a pittyegő irányába, előszeretettel beszélget az ismerős vásárlókkal pár szót, és valahogy fele olyan sebességgel halad, mint a neki háttal ülő tanulólány.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.11.07. 14:04:24

@ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás: semmi különleges kiképzésük nincs, ha megfigyeled, a termékeiken egy baszott nagy vonalkód van, szinte minden oldalon, így nem kell keresgetni a vonalkódot. Egy "normál" terméknél (ami nem saját márka) meg a vonalkód csak egy oldalon van, s kicsi. Ez a Lidl és az Aldi "gyorskassza) titka. A hátrány viszont az, hogy a termékválasztékuk jóval kisebb, mint mondjuk egy Intersparé...

Dave_hu (törölt) 2009.11.07. 14:04:35

Azért a kosárban lévő termékek is súlyozandók:

lemérni való zöldség - 1.5x
kikeresni való péksütemény - 1.8x
ruhanemű, vagy más lopásbiztosított izé - 1.3x

ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás 2009.11.07. 14:08:28

@Droli: a módszer akkor is jó.
Napi/heti bevásárláshoz nekem tökéletes a LIDL, vannak "bejáratott" termékek. Ami ott nincs, azt a havi nagybevásárláskor máshol vesszük meg.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.11.07. 14:09:16

@Aprósütyi: ha már embertípusokat elemzünk: a jól öltözött, jól szituált urak-hölgyek mögé sem állunk. Ugyanis mikor a kasszás már mindent lehúzott, s várja a pénzt, tipikusan ők szoktak szép lassan, komótosan pakolgatni, s kurvára nem érdekli őket, hogy mögöttük áll a sor, ők bizony különpakolják a marhahúst a csirkehústól, mert ők bizony ilyenek :-) és fizetni csak azután fognak, ha végeztek eme művelettel.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.11.07. 14:17:55

@David.HDcopy:
... gyűrött, nehezen olvasható, vagy csak üthető vonalkód: 2,5X. Ez főleg a rosszul látó kasszásoknak okoz gondot. Felveszi a szemüveget, megpróbálja kisilabizálni, elkezdi beütni, felénél eltéved, töröl, újra, aztán meg kiderül, hogy rosszul ütötte be... huhh :-)

dildozer · http://www.youtube.com/watch?v=AwIY4PRIp4s 2009.11.07. 14:24:43

az öregek (70+) és a külföldiek is lassabban fizetnek.

a fenti praktikákat alkalmazva, a boltban tényleg lehet így jó sort választani.

de mi a helyzet a postával? ott 4ből 3szor szívni szoktam. csekkek, levelek számát szoktam nézni a sorban állók kezében, de azt képtelen vagyok előre jelezni, hogy melyik postás néni fog 5-10 percre/fél órára eltűnni a munkaállomásából. vagy éppen kinek fog tönkre menni a gépe.

ha valakinek van valami jó technikája, az jöhetne.

árnyékgyuri 2009.11.07. 14:32:44

Egyik legbizarrabb élményem: Parkolóból való visszaugrás, egy mégis megvesszük lámpáért. Kocsit se vittem, csakúgy kézben a lámpával, gyerekek család a kocsiban maradt arra a néhány percre. Egyetlen tömött kocsi mögé álltam a 3-5 fős sorok helyett. Egy férfihoz tartozott. Szallag moszdult, kezdődött a áthúzás, majd valaki megérintette könyökömet hátulról. Egy nő volt telikocsival: a férjemhez odamehetnék? Nagyjából száz tétel élelmiszert vettek az egész évi hidegkajajegy (munkahelyenként eltérő), és ajándékvásárlási tikettjeikkel. Emlékszem: 1 méteres pénztárszallagra 96 ezer valahányszáz forintot fizettek, négyféle kuponnal. 45 percig álltam sorba.

tt_tt 2009.11.07. 14:47:06

Nekem az USA-ban leesett az állam egy vásárlás alkalmával. Nagyáruház (ottani Tecso), pénztárak mindenfelé. Aztán egy felirat: self checkout. Odamész, magadnak lehúzol mindent, a végén kiválasztod hogy mivel fizetsz, és távozol. Ha valamit elrontasz és javítani akarod, 4-6 kasszánként vagy egy segítő, aki odamegy, gyorsan kijavítja a hibát, és mehet minden tovább. Mondjuk nekem ez elsőre lassabb volt mint a pénztáros verzió, de egy kis gyakorlással már rutinból mehet.
Ugyanez benzinkúton is működik: bankkártya ellenőrzésre bedug, tankol, amikor a pisztoly visszakerül a helyére már nyomtatódik is a blokk, és viszlát.

zauberpferde (törölt) 2009.11.07. 14:50:28

@dildozer:

A posta sem rossz. Na de a gyógyszertár se kutya. Ott különösen bosszantó hosszasan várakozni a mostani vírusgazdag napokban. Na ott aztán nincs az a szakértő, akinek, hogy stílszerű legyek, volna arra receptje, melyik sorba érdemes állni. Mert ki tudja, hány vény lapul a tisztelt sorban álló kezében, s ezekből hányat kap meg némi keresgélés után, hányat kell elkészítenie a patikáriusnak, hosszas adminisztratív munka kíséretében.

Szerencsére manapság egyes felvilágosultabb helyeken kezdik a sorszámot alkalmazni, vagy egy sorban kell várakozni, és ahhoz a kiadóablakhoz mehet a delikvens, amelyik éppen megüresedett.

gyutyka 2009.11.07. 14:54:39

Jó írás. A leggyorsabb sor:
Nyár, miniszoknya, csöcsös-faros mögé beállva. Sajnos.

gorillka 2009.11.07. 15:16:34

tt_tt 2009.11.07. 14:47:06
ilyen rendszer Olaszországban, Franciaországban is van és gondolom még számos európai helyen...

tygger 2009.11.07. 15:28:16

@gorillka: de nálunk nem lehet, mert félő, hogy a cuccok fele nem lenne kifizetve...

sheela567 2009.11.07. 15:32:07

Én valahogy vonzom azt a pénztárt, ahol valami nem működik, rossz kódot ütnek be, vagy egyszerűen nem figyel a pénztáros és rosszul ad vissza, stb...
Természetesen, ez akkor következik be, amikor már mögöttem is jelentős számú ember áll, tehát elfejethetem azt, hogy átállok egy msáik sorba :(

Amsti 2009.11.07. 15:45:51

@Droli:
Hollandiában pl az Aldiban úgy volt, h amíg a pénztáros villámtempóban szkennelte az árukat, addig én lehúztam a bankkártyámat a terminálon (ott te húzod le magadnak, nem a pénztáros neked), beütöttem a PIN kódomat, majd amikor a pénztáros lehúzta az utolsó terméket is, akkor csak egy gombot nyomott, h az előbb beadott számlát terhelje meg a végösszeggel.
Ezt a módszert átvehetnénk, ezzel itthon is gyorsabb lenne a kártyás fizetést!

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2009.11.07. 15:47:41

Jó a poszt! Én is filóztam már sokat a sorok között...
a probléma a gépesített-vonalkódosított digi-hipermodern szarsággal van: a rendszer hibákat produkál, ezek pedig kiszámíthatatlanok. bármikor leállhat bármelyik sor valami emberileg kiszámíthatatlan gebassz miatt (és le is szokott). továbbá: nincs elég idő felmérni statisztikailag vagy egyébként, hogy hol milyen technikai hibák szokták megakasztani az életet. valahogy több kutatást igényelne, mint amekkora haszonnal kecseg.
amúgy szvsz a pénztárosok eltérő teljesítménye, a pénztárcák kotorászása/bankkártyázás, illetve az "ildikém, mennyi ez a mirelit gomba" típusú random zizzenések jönnek még leginkább számításba a paranoid sorbanálló életében.
ó, a fontos dolgok!

Sunabouzu 2009.11.07. 15:51:43

Én azokat tudnám eliminálni, akik áfás számlát kérnek már egy túrórudiért is. Túl azon, hogy svindlerek, még a tisztes adófizető idejét is rabolják.

zsoltix 2009.11.07. 15:52:04

Kezdoknel gyakori hiba, hogy a kocsi megrakottsagat nezik? Hat bammeg, ha az egyik kasszanal 2 ember all kosarral, a masiknal meg csak egy, de kicseszettul megpakolt kocsival, telefonkonyv vastagsagu elelmiszerutalvanyokat elokotorva, johogy inkabb a masik sorba allok. Azt meg sosem fogom megerteni, hogy ha az embereknek orakon at van idejuk raerosen tenferegni a boltban, miert jon ra mindenkire a penztarnal a siethetnek? :)

bunkó · http://bunko.blog.hu 2009.11.07. 16:03:20

A hiperek vásárlóközönsége és az ő szokásaik egy külön poszt témája lesz.

kappet 2009.11.07. 16:11:21

@Droli:
nem csak ez a titkuk, van egy olyan módszer, hogy 1 fizet 2 várakozik elv, és már nyitni is kell az uj kasszát.
Sokszor lehet hallani ilyen üzletekben hogy csengetnek ez azt jelenti hogy a dolgozó nyisson meg egy kasszát és a vásárlóknak már nem is kell olyan sokat várakozni a pénztárnál.

GentleSpecter 2009.11.07. 16:25:06

Én dolgoztam a Tescoban pénztárosként, diákként és büszkén kijelenthetem magamról, hogy az egyik leggyorsabb pénztáros voltam. Sokszor ketten nem tudták pakolni a cuccokat a szalag végén, és szóltak, hogy lassítsak, én meg addig pihentem, aztán ha kezdett fogyni, akkor újra nekiláttam húzogatni! :D Nálam nem csipogott a gép, hanem folyamatosan sípolt. :D És szerintem jó is volt csinálni, bírtam nagyon. Persze csak 4 órában. A 8 órás az halálos, addigra már azért nekem is kiestek a szemeim. De elég könnyű beleszaladni ilyen öreg pénztárosba, akik először jól megkeresik aztán megnézik a kódot, odatartják az olvasóhoz, rájön, hogy belelógott az ujja, aztán elveszi, megint odanyújtja és a végén örül neki. Hú! A gyorsasághoz tudni kell, hogy hol van a kód a terméken, tudni kell fejből a hatjegyű kódokat, de legalább azokat, amiket legtöbbször visznek. Pl banán, alma, zsemle (pékáruknak csak négyjegyű), paradicsom stb. ...
Na szóval ne írjátok le a fiú pénztárosokat.

snorbi 2009.11.07. 16:27:01

"Kezdőkkel gyakran előfordul eleinte, hogy az embereket számolja a sorokban, holott a kocsikat kellene, ugyanis megtévesztés céljából sok esetben kettő vagy több vásárló tartozik egy-egy bevásárló kocsihoz."

Sokszor előfordul, hogy az egyik ember beáll a sorba "foglalni a jó pozíciót", majd pár perc elteltével megjelenik a másik egy óriáskocsival :)

"a pénztárosok várható rutinosságának megbecsülése"

Ha valaki rendszeresen egy helyen vásárol, akkor meg is lehet ismerni 1-2 pénztárost.
Pl. én már fejből tudom, hogy melyik fickó a legbénalassúbb pénztáros az egész világon :) - de mondjuk tapasztalatom szerint a férfiak általában lassabbak a nőknél. Plusz van egy nő, aki addig nem kezdi el lehúzogatni az árukat, amíg mindent ki nem rakok a szalagra - azt hittem felrobbanok, ahogy halál nyugodtan bámulta, hogy vöröslő fejjel dobálok ki mindent a szalagra...

snorbi 2009.11.07. 16:28:01

@Biro_Peti: "Na szóval ne írjátok le a fiú pénztárosokat."

Bocs :)
Akkor az előző kommentemhez: tisztelet a kivételnek :)

karajeno 2009.11.07. 16:38:11

Nálam a csúcs a Metro. Garázsboltos, 50 féle cikk, cikkenként max. 10 darab. A ceh 60 ezer. Fizetéskor farzseb, elő annyi papírpénz, hogy alig éri át az ujjaival,300 db 200-as leszámol, közben ujj 3x - 4x megnyálazva. Számol, pénztárosnak átad, pénztáros átszámol. Én idegbaj.

Gilderoy 2009.11.07. 16:45:09

Nyuggerek még gyorsak szoktak lenni :)

wagabound 2009.11.07. 16:49:35

Tudomány ide, tudomány oda, én akármelyik kasszához állok, ott mindig valami gebasz van. Valaki egyszer elátkozhatott, pedig esküszöm, soha nem kértem még számlát.

Szóval, nekem valami kisugárzásom van, mert ha egy töküres pénztárhoz megyek, akkor tuti, hogy elromlik a leolvasó vagy a pénztárgép, beragad a kasszafiók, vagy elájul a pénztáros. Soha nem álljatok mögém!

Hogy honnan lehet engem megismerni? Hát a fent leírtakból... :-)

min 2009.11.07. 17:03:23

Én úgy vagyok ezekkel a sorokkal mint régen a htáron amikor volt még ellenőrzés. Hiába állok a rövidebbe tuti az halad a leglasabban az én soromban szarakodnak a legtöbbett. Murphy meg csapkodja a térdét a röhögéstől!

Illumination 2009.11.07. 17:08:02

Én nem számolgatok, alapból a leghosszabb sorba állok, és akkor maximum kellemes meglepetés érhet, rossz tutira nem. :D

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.11.07. 17:09:26

Én, mióta a "kakukktojás szabályt" alkalmazom, mindig a legoptimálisabb sort választom.

fehéregér 2009.11.07. 17:13:46

Vicces, a kommentek alapján senki mögé nem jó beállni :-))
Ami engem illet, én leszoktattam magam, hogy empirikus megfigyelések alapján válasszak sort, a legbiztosabbnak tűnő megoldásoknál ugyanis nálam is bejön a "mörfi"-effektus, amitől aztán - miután kudrac érzést is átélek közben - rendkívül frusztrált leszek. Magamat neveltem tehát türelmessé, olyannyira, hogy kismamát, öregnénibácsit, sőt ha nálam sok, nála csak egy-két tétel van, fiatalt is magam elé engedek, a múltkor a teszkóban ennek nagyon örült egy pár, mert - mint kiderült - moziba siettek. Kevesen alkalmazhatják amúgy ezt az olcsón emberbarát módszert, mert nagy meglepetéseket okozok a gesztusommal.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2009.11.07. 17:17:22

Mindig az a sor a leglassabb, amibe én állok és ha az előttem állónak csak egy tétele van, akkor biztos, hogy annak lesz baj a kódjával és oda kell hívni Pirikét az osztályról. Szóval szerintem a fenti okfejtés mindegy.

kisrobert 2009.11.07. 17:17:53

Azért a sorválasztás más dolgon is múlik.
Ha az asszonnyal együtt megyünk, akkor a "leggyorsabb sor" algoritmus az irányadó.
Egyedül viszont a fiatal, csinos pénztárosnő (esetleg vevő) előttem - így semmiképpen nem tűnik hosszúnak a várakozás.

BKV - Önnek megyünk 2009.11.07. 17:24:26

a szamlat kero gagyi bt. top manager-ről elfeletkeztél, akinek elöbb be kell diktalni a a bt hosszu nevét cégjegyzékszamat adószamat telephelyét...

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.11.07. 17:29:59

Ehhez tudomány kell?:) Én mindig megbecsülöm, felmérem a sorokat, de sosem gondoltam még erre a tevékenységemre úgy, mintha egy tudományt művelnék:) Bár az tény, hogy mérhető, megismételhető, szóval bizonyos szempontoknak megfelel.

Llew 2009.11.07. 17:33:28

Jó meglátások, sokszor beválnak, de időnként a Murphy-faktor (mindig az a sor halad a leglassabban, amiben te állsz, ha átállsz egy gyorsabba, akkor az lesz a leglassabb) mindent tudományos módszert a fejére állíthat

ssch 2009.11.07. 17:36:19

Angilában pl van 1 sor és 6 (3-3) pénztár egymással szemben.
és a legelől álló ember az éppen felszabadult pénztárhoz fárad.
tehát egyszerre 6 pénztárhoz állhatsz, és nem neked kell kiválasztani a szerinted legyorsabbat.

férfi pénztároshoz csak akkor megyek, ha nincs ott konkrétan senki, én vagyok az első.
különben bármelyik nő lepipálja.
legalábbis az általam látogatott spárban.

Shopping 2009.11.07. 17:57:36

BALKÁN!!!!!

Miért nincs az összes hiperben:

"10 item or less" sor???

Aki pedig beáll több termékkel azt szépen elküldeni--mikor sorra kerül.

köszönni meg én fogok 2009.11.07. 18:17:08

Nade tényleg ki az a nő az utolsó képen?!

nokomm3nt 2009.11.07. 18:21:43

nem tudom valaki járt-e már a Mester utcában lévő sparban, annál nincs borzalmasabb. Az _összes_ péntáros kegyetlen lassú és a bolt mindig tele van emberekkel, negyed óránál kevesebbet ott nem lehet sorbanállni :/

Llew 2009.11.07. 18:24:55

@köszönni meg én fogok: az aki feleslegessé teszi az egész fejtegetést, mert úgy is abba a sorba fogsz beállni amelyikben ő van - mindegy milyen hosszú-, és lehetőség szerint még kipakolni is segítesz neki.:)

Mylady 2009.11.07. 18:46:26

Szerintem olyankor kell menni vásárolni, amikor kevesen vannak és akkor mindegy, hogy hova áll az ember, mert villámgyorsan végez.

Másrészt: ha sokan vannak, én leemelek a polcról egy újságot és ácsorgás közben azt olvasom (többnyire meg is veszem), mindjárt nem olyan unalmas.

v2peti 2009.11.07. 18:47:46

Negatív csúcs. Tesco előttem. Céges vásárló (műsoros kazettákat és játékokat vett, a gyerekotthon számára) Termékenként külön ÁFÁ-s számlára!!! (Nem az ő ötletük volt, hanem valamilyen idóta előírás miatt volt ez.) ÁÁÁÁÁÁ!!! Be is zárt a pénztár, hogy ne álljanak mögé!

Trouw 2009.11.07. 19:18:53

Én InterSparba járok, ott van gyorspénztár, 6 terméknél kevesebbet vásárlóknak. Nagybevásárlásnál úgyis mindegy, hová állok...

'it's cool to know nothing' 2009.11.07. 19:36:47

Már felhívta itt valaki a figyelmet arra, hogy ha hipermarketben vásárolsz, 60 perc alatt nem úszod meg. Ebből a pénztár nem több, mint 5-7 perc.

Én beállok egy számomra szimpatikus sorba és kész. Nem stresszelem szét magam, hogy a sorom lassabban halad és jókat röhögök a sok bunkón, akiknek csak úgy cikászik a szeme, hogy megtalálja, hová lehet befurakodni.

Előfordul, hogy ketten érünk egyszerre a pénztárhoz. A bunkója győzelemittasan tolakszik be elém. Mosolyogva állok félre és meg szoktam jegyezni, hogy ha siet, szívesen előre engedem.

Hát ez legyen a legnagyobb sikerélményetek az életben.

Ja és nem tolakszom a dugóban sem, és nem vágom le a járdasaroknál az a 2 métert, amit szinte mindenki kitapos a füvön. Nekem van 0,2 másodpercem erre.

Kifejezetten kerülöm, hogy "élelmes" legyek.

csokiájsz 2009.11.07. 19:38:36

hehe, jó a poszt.

a pénztáros gyors csekkolása alapvető. pl interspar, 50+ fazon, ha ránézel sírvafakadsz, na ott még a 2 szomszédos pénztárba se állok be.

illetve a bosszú: ha leszivat a pénztáros 1x, akkor következő nagybevásárlás alkalmával, mikor tele a szalag, 30 centinként elrejtek benne valami kis nyalókát, vagy a letépős fólia tetejű májkrémet és magamban röhögök, ahogy nem veszi a vonalkódot a gép, szemüveg fel - silabizálás. geci e vagyok?

pussz

MeeCee 2009.11.07. 19:46:29

@Shopping : "kiskosaras" pénztárat láttál már? Mert jó néhány helyen van.

ehhh 2009.11.07. 20:03:47

:D:D:D:D:D
bazmeg, hat ez kurva jo. kb olyanok vagytok, mint egy neni egyszer elottem a penztarnal, aki megjegyezte, hogy a 100-as papirzsebkendoben multkor is csak 98 darab volt...........

Kalifor 2009.11.07. 20:07:56

Nagyon-nagyon jót tenne nekünk, ha "ssch" által leírt angliai módszer elterjedhetne.
Ez az "1 sor, több pénztár" elve és gyakorlata.
Azt szokták mondani, hogy minden módszernek lehet előnye és lehet hátránya is.
Ez olyan KIVÉTEL, ahol mindkét résztvevő, tehát mind a vevő, mind pedig a pénztáros élvezi a szisztéma előnyét.
Aki állt már sorba postán néhány csekket befizetni, és kifogott olyat, aki előtte állt a sorba, majd az ablakhoz érve elővett a táskájából pl. egy ügyvédi iroda ajánlott levél kötegét és a beíró könyvet, az tudja miről beszélek.
Vagy gyógyszertárban volt részem olyan mögé kerülni, ahol egy idősek otthona heti gyógyszereinek receptkötege került hirtelen elő.
Ezen két hely esetei azért "drámaiabbak" mert előre NEM lehet látni a vételi oldal mennyiségét, hiszen nincs bevásárlókosár, amely mutatná a tételek számát.

A vevő az 1 sor elejéről az üres ablakhoz, pénztárhoz megy úgy hogy nem bosszankodik - lám a másik sor gyorsabb volt. Murphy eheti a kefét, esélye sincs a bosszantásra !
Az eladó, pénztáros meg kiállhat anélkül, hogy szólnia kellene : A kalapos úr mögé ne álljanak, tessék átmenni másik sorba!
Ő is ember, elmehet, ha szólítja a főnöke, a szükség, ha lejárt a műszak stb.

A legjobb módszer, el kellene terjednie, el kellene terjeszteni.
Fel lehetne állítani olyan talpas-szalagos "sorvezetőket" amely segítene ebben.

MINDENKI JÓL JÁRNA, nem lenne idegeskedés.

Pesten találétam egy kisebb postát, ahol ez így megy. (segítségre volt a posta alaprajza). Ez a Szemere u. és a Szalay utca sarkán van. Belép az ember, balra vannak az ablakok, talán 3 vagy 4 a levélfelvevő, az utolsó 3 a csekkbefizető. 1 sorba állunk szépen és ahol van üresedés, oda megyünk a csekkjeinkkel. Van ki egy darabbal van, ki nyolccal-tízzel, nincs gond.
A Szent István krt. elején, a hídhoz közeli patikában is már 1 soros a módszer, és nagyon bevált.

Hajrá 1 sor !

tanita · http://ingyenholmik.blog.hu 2009.11.07. 20:19:15

és a kis számolgatásunknak néha betesz Murphy törvénye

indapass90210 2009.11.07. 20:24:45

Nekem a legjobb eddig az volt, amikor szomszédos ország metro áruházában fizetéskor kiderül, hogy a helyi valutából nincs elég, mivel abból az instabilitás miatt senki nem tart többet, mint amennyit muszáj. Erre a nyilvánvalóen belterjes házasságból született 30 év körüli taigetos-pozitív csaj elszaladt váltani az áruház elejébe. Csak azután derült ki, hogy nem váltott eleget, miután 5 perc elteltével megpróbálta kielégíteni a pénztárost. Még egy kör, és mivel akkor a pénzmennyiséget már nehéz lett volna elbaszni, ezért elkezdtek úgy pakolni, hogy a 80 körüli, 150 magas (jó édes) anyukája a standard metrós szekér fölött áthajolva próbálta meg a szatyorba juttatni az egyébként átlag helyi család egyéves jövedelmének megfelelő cuccot. Nehezen ment, mert szegény olyan mértékben túl volt táplálva, hogy szarás után már a saját seggét sem éri el kitörölni...

borovi 2009.11.07. 20:25:06

Biztos nem vagyok rutinos vásárló, de nem szoktam foglakozni a sor hosszával. Mindig a hozzám legközelebbi kasszához állok. Tapasztalatom szerint pár perceket lehetne nyerni ezekkel az okoskodásokkal. Ugyan már...

indapass90210 2009.11.07. 20:47:52

Én egyébként egyszer azért rúgtam ki egy barátnőmet, mert nem pakolt a pénztárnál a zacskóba, amíg fizettem. Állt és nézett, mint aki jól végezte dolgát, az emberek meg vártak. Egy hét múlva mondtam neki, hogy lehet menni....

Tibi76 2009.11.07. 20:49:25

Nekem a "kedvencem", hogy már minden átment, szépen bepakol, és akkor eszébe jut, hogy jé fizetni is kell! Akkor táska kinyit, turkál benne 2 percet és előveszi a pénzt. Ha mindenkinek a kezében lenne a pénz, vagy bankártya már a sobanálláskor, rengeteg időt nyerhetnénk. ÁÉn fiygeéek rá, mögém érdemes beállni!
A pénztárosoknak a kezét kell figyelni, akinek gyorsan jár, oda állj!
Ami még bukó a tescokban az a ruha, főleg ha gyermek, abból vesz egyszerre 8-at, kis helyen is elfér, így nehezen szúrod ki, és aztán apénztárnál egyesével vállfáról le, külön zacskóba be, csipogót le...

Posta más kategória, itt elsősorban a csekkek mennyiségét, és az ajánlott küldeményt érdemes csekkolni. Meg persze, ha valaki feladási könyvel áll előtted, na akkor tipli! Ez főleg 5 óra körül gyakori, amikor bezárnak a kisebb irodák, és a titkárnők hazafelé adják fel a másnapi postát!

Ha csak 2 dologért ugrasz be egy nagyboltba, akkor igyekezz fiatalok mögé beállni, ők lehet, hogy előrengednek - velem többször előfordult már, oda-vissza- nyuggereknél viszont ilyen nincs!

Döglött Guminyúl (törölt) 2009.11.07. 20:55:40

Ha sok pékárut meg zőccséget vesz a paraszt, az lassab, mert a hüje kasszásos nem tuggya a gyorskódot,meg kerezsni kő a lapozóba'.

ladislaus 2009.11.07. 21:04:20

nem járok ilyen retkes tetves áruházakba.

KaPé 2009.11.07. 21:04:33

Nekem is a kedvencem, amikor áll egy kiflivel valaki a pénztárnál, beállok mögé és megjelenik a család két tele kocsival. És fel vannak háborodva, amikor nem engedem magam elé őket.
Ami viszont sokat segít: ha én vagyok két tele kocsival és mögöttem áll valaki egy darab valamivel, őt előre szoktam engedni. Mialatt kipakolok, simán végez.
Tipp: ha sietsz, sírós gyerekkel kell a sorba állni, mindig előre engednek. A gyerekek 2 éves korukra már profin teljesítik a "csinálj úgy, mintha sírnál" játékot :-)

cambridge.on 2009.11.07. 21:11:22

@kisrobert: Én már megjártam fiatal csinos, pénztárossal.Meg is jegyeztem a feleségemnek,a mi pénztárosunk a legcsinosabb,de mert rutintalan nekem nagyon sok időm van nézegetni őt.A végén összevesztünk.
Nem,nem a feleségemmel,hanem a főnök asszonnyal,aki ráadásul még fel is tartotta valami fontos dologgal.Volt még egy pénztár és én megjegyeztem inkább ülne be segíteni.
Én a főnők vagyok válaszolta.Annál inkább ,már több mint 40perce csodáltam a pénztárosnőt.A teli bevásárló kocsit majdnem az üzlet közepén hagytam,hentesáruval meg gyümölccsel együtt.Csak beindította a még üres pénztárat.de az rajtam már nem segített.
Kanadában is van élelmiszer boltokban lehetőség selfcheckingre .
A hagyományos pénztáraknál meg tanulók pakolják be az árut szatyrokba.
Olyat is láttam nem is egyszer,hogy a ráérő
pénztáros beállt másik pénztárhoz pakolni a vásárlónak.
Egy valamit nem láttam sem ott sem Finnországban,a sorban állók idegesksdnének hogy várniuk kell.

ex-dr. vuk 2009.11.07. 21:11:47

Rendes orszagban nem penztarankent van egy sor hanem osszesen. Mert az az optimalis, mindenki igy kerul sorra leghamarabb.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.11.07. 21:20:33

legszebb mosolyu penztaroscsaj kasszajahoz kell beallni. lehet h par perccel tovabb tart a sor, de megeri ;)

Bolee 2009.11.07. 21:24:59

ki ér rá ebédidőben vásárolni?

senki vagy elenyészően kevesen

ergo ez a megfigyelési opció kiesik

Arszák 2009.11.07. 21:38:43

Határtalan gyűlölet van Bennem minden rohadék iránt, aki előttem áll a sorban.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.11.07. 21:39:41

Az önkiszolgáló pénztár valóban jól működik nyugaton, de képzeljétek ezt el nálunk... szerintetek hány terméket szkennelnének el élelmes honfitársaink?

Unknownsoldier 2009.11.07. 21:51:59

Versenyezni a pénztárnál? Ki az okosabb, jobb, gyorsabb stb.?

Orvosnak, vazze, orvosnak mutasd meg magadat orvosnak, mert aztán valami szövődmény visszamarad...

clementino1 2009.11.07. 21:59:48

aldi, lidl pénztárak nagyon rendben vannak. miért nem jöttek rá máshol is arra a végtelenül primitív módszerre, hogy a 6-os ásványvizeken van egy kód, azt beüti, és kész. nem mint máshol, ahol kitép egy palackot a műanyagcsomagolásból, és azt húzza le.

a legjobb egyébként a tutyi-mutyi vevő + tutyi-mutyi pénztáros kombó. tegnap ilyet fogtam ki a deák téri matchban. persze a péksüteményeket nem találta a gépben a pénztáros, erre tömött sor ellenére szépen elbattyogott a bolt másik oldalába, hogy megnézze az árát. 5 perc baszakodás után meguntam, és átálltam a másik sorba, ahol 2 perc alatt végeztem. amikor kimentem a boltból, még mindig ott töketlenkedtek a másik kasszánál.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.11.07. 22:00:55

szerintem érdemes megjegyezni a gyorsan dolgozó pénztárosok arcát. ha sokan vásárolnak, akkor a többi módszert követő vásárlók valamelyest kiegyenlítik a sorok várakozási idejét, de a lassan dolgozó és a gyorsan dolgozó pénztáros között kétszeres sebességkülönbség is van. (szentendrei intersparban van egy villámkezű kedvencem).

Törcsi:Got_som'_weed? 2009.11.07. 22:04:37

A bankkártya lassabb?! Nem, a bankkártya-tulajdonos a lassú, aki nem tudja beütni a 4 számból álló kódját, mert bonyolult neki...

Szerintem igenis a kp a lassú: vásárló előveszi, esetleg ad hozzá aprót (kedvencem, amikor kiszámolja fillérre a 80 éves mami, aki már nem nagyon látja, h melyik pénzérme melyik). Visszajáróval szarakodik, stb. A bankkártyás vásárló általában fiatalabb, szupermarketben-szocializált, így hatékonyabban oldja meg a ki- és bepakolást a kosárba/kocsiba, stb.

Szerintem fontos szempont még az életkor, a ruházat. Jól-öltözött vásárló dolgozik, adórabszolga: ő siet, nem szarakodik. Jól öltözött pár még hatékonyabb, pl. a ki- és bepakolásánál. A fiatal nem szarakodik annyit...

Ja, megfigyeltétek, mennyire megvan az a reflex, h hétvégén friss az áru? Tévhit! Ált. csüt estére feltöltik hétvégére a boltokat - hiszen a péntek du. már hétvége. Különösen ezért bosszant, h szombat délután a közelünkben lévő lidli tele van nyuggerekkel... nem értek rá egész héten?! Hasonló jókat a hétköznap este 6-kor vásárló nyuggerekről...

Persze, jogukban áll mindenkor vásárolni, de akkor nincs hiszti, ha hangosan hallhatom a zenét szombat du. kettőkor, amikor ők szundikálni szoktak?!

Oráng Után 2009.11.07. 22:16:32

Két megjegyzés:

1. Bár fiú vagyok, tapasztalatom, hogy pénztárosnak jobbak (ügyesebbek, gyorsabbak) a nők. Férfi pénztárost ha látok, máshová állok be.

2. Ünnepek előtt, mikor a bolt közepéig állnak a sorok, végig szoktam menni. Gyakori, hogy a polcsorok közötti "utcáknál" sűrűbben vannak a (nyitva tartó) péntárak, van, hogy két hosszú sort látok, de van közte egy harmadik pénztár, ahol a sor vége a polcok kezdeténél van. Q-v-ra nem mindegy, hogy négyen vagy negyvennégyen állnak előttem.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.11.07. 22:17:36

Menjetek az Aldiba :-)

De tényleg: eddig egyszer nem sikerült olyan gyorsan pakolnom a párommal, mint ahogy az ottani pénztárosok húzták le a cuccokat, pedig több áruház több pénztárosát teszteltük már. Ezenkívül ott még nem láttam olyat, hogy a vonalkódolvasó ne tudta volna egyből leolvasni a kódot (nem spóroltak a cuccon, profi lézeres, a vonalkódok meg olvashatóak). Ráadásul jó hosszúak a futószalagok, így kényelmesen ki lehet pakolni. Következésképp ott tökmindegy, hogy a 2-3 pénztár melyiéhez állsz oda, mert a 6-8 emberes sor is jóval gyorsabban lemegy, mint máshol a fele akkora. A germánok tudnak valamit.

Negatív véglet a kisebb boltok szociból ránkmaradt pénztárosnénijei, akiknek a szájában megalszik a tej, a sorok végigállása örökkévalóságnak tűnik.

kiscsikó · http://www.volvowiw.hu 2009.11.07. 22:17:52

"Utóirat: A sorkiválasztás finomítását célzó további, még feltárásra váró kutatási terület: a pénztárosok várható rutinosságának megbecsülése, az életkor, a hajviselet és az ebédidőtől való távolság függvényében"

és nem utolsó sorban a min. 20.000 Ft értékű, de 200 Ft-os kajajeggyel fizető, vagy CzickaánySoftProZenich Kft (vagy hasonló) nevére kért ÁFA-s számlát - esetleg a kettő kombinációjában - kérő vásárolót felismerése is fontos cél.

kábéla 2009.11.07. 22:23:11

És péntek délután a Keleti pénztárainál?! Öt percen belül indul a vonata mindenkinek, áfás számlát kézzel ír a pénztáros, előtted valaki 6 embernek vesz 5 féle jegyet, lekésed, nincs rá helyjegy... ehhez képest a tecsó idegszanatórium

rath.dinen 2009.11.07. 22:25:47

Nyilván az ember jól jár, ha az ötven fős és az öt fő sor közül a rövidebbet választja (hacsak nincs valami oka, hogy olyan kevesen álnak ott....)

De ebből ilyen sportot űzni szerintem tök felesleges.

Spannolod, stresszeles magad, hogy melyik sorban állsz két perccel többet. Megéri? Baromira nem. Főleg, hogy az ilyen nagy szupermárketekben nem a kezedben fogod a teli kosarat és a kabátodat is rá tudod tenni a bevásárlókocsira. Néhány perc várakozást egy felnőtt embernek ki kell bírnia.

Meg aztán tök jó, hogy most fiatal vagy meg dinamikus, de majd ha kimegy a bokád, megrándul a derekad (fiatalokkal is előfordul), terhes leszel, nyakadon lóg a két gyerek, megöregszel, megromlik a látásod stb stb stb akkor már mögötted is szitkozódni fognak.

Minek kell ilyen pitiáner hülyeségekből ügyet csinálni? Miért baj az, hogy ha valaki külön pakolja a húst meg a zöldséget? Miért kell elvárni, hogy az egyik kezeddel pakold ki a cuccot a szalagra, a másikkal pakold be a táskádba, a harmadik kezeddel vedd elő a pénztárcadat, a negyedikkel add át a pontgyűjtő kártyádat és közben figyelj oda, hogy a kétéves ne dobálja szét a kassza mellé kitett csokikat meg borotvákat, a pénztáros csak egyszer húzza le a bankkártyádat és a kocsiba visszapakolt, már lehúzott cuccokat ne emelje ki a kocsiból egy arra lődörgő alak?

Pénzzel, bankkártyával manipulálsz, értékeket, törékeny cuccokat pakolsz el, ha kapkodsz, abból semmi jó nem származik.

Akinek ehhez nincsenek idegei, az őrölje csak magát, bosszankdjon csak a nyuggereken, akik kiszámolják fillérre az aprót, váljék egyészségére. Kinek árt vele? Magának, meg a családjának, akinek majd otthon epét köpve meséli hosszan, hogy "nem hiszed el anyukám már megint egy lelassult kismama volt előttem mér megy az ilyen az utcára stb"

joos 2009.11.07. 22:33:28

Szar és egyben semmitmondó a cikk. A leghülyébb ember is tisztában van az itt leírtakkal, ehhez nincs semmi szükség több órás "megfigyelésre".

Vonatosi Márió · http://konzervatorium.blog.hu 2009.11.07. 22:35:53

A legjobb ma volt a kájzerszben: csöves beáll a sorba egy műanyagpalackos húgysárga tablettással, kötelességtudó pénztárosnéni meg megkérdezte, "Szupersop kártya van?"

rath.dinen 2009.11.07. 22:36:52

Egyébként nem tagadom, hazabeszélek. Most várom a második gyerekemet, volt már alkalmam megtapasztalni, milyen bunkók az emberek, ha sietnek.

Simán beszólnak, föllöknek hátulról. Persze ezt vehetem bóknak, mert nem híztam el, és hátulról csak a profik szúrják ki, hogy mi a szitu, de azért már abban a jellegzetes pingvinjárásban tipegek, tudjátok :-)

Komolyan előfordult már, hogy majdnem lelöktek a busz lépcsőjéről. Mondjuk egy olyan forgalmas helyen, ahol azelőtt én is sziszegtem, ha egy-egy nyugdíjast kerülgetnem kellett... Hát akkor megjegyeztem, milyen az, amikor a sietős tömeg eltapos :-)))

A kilencedik hónapban sokszor eszembe jutott, hogy nekem milyen szuper, mert ha megszülöm végre a gyereket, újra "normális ember" lehetek, aki nem szorul mások tapintatára, de aki lelassult nyugger, annak már csak rosszabb lesz.

Na mindegy, ezt csak azért írtam, mert rám is rámfért, hogy megtapasztaljam, milyen szar érzés, amikor valakinek annyira problémát jelent az a néhány másodperces fennakadás, amit a lassúságommal okozok, hogy arányosnak találja, hogy beszóljon vagy megpróbáljon lelökni a buszlépcsőn, hátha abból tanulok.

Legyetek már ti is türelmesebbekk, nem tudhatjátok, hogy aki szarakodik, az miért szarakodik, és valószínűleg éppen neki a legszarabb, hogy nem olyan villámkezű, mint ti vagytok.

Oráng Után 2009.11.07. 22:41:03

Még valami, lehet, kocsit off.

Sorok ugye nem csak a hipermarketben vannak, de a patikában, postán, vasútállomáson is, nem is szólva az esztékában a betegfelvételi pultokról...

Ki ne járt volna már úgy, hogy az előttem álló a postán hirtelen elővette a feladókönyvet és cirka négy kiló ajánlott levelet. Vagy a patikában még kilenc szomszédasszony egyhavi recept-termését. A vasútállomás áfás számlájáról is írt már előttem valaki.

Mikor jutunk ki végre a Balkánról, mikor érjük el az ilyen helyeken, hogy EGY sor álljon, és aki következik, az első szabaduló ablakhoz (pulthoz, kezelőhöz) léphet? Vannak országok, ahol ez magától értetődő. És valamiért ott derűsebbek az emberek. Pedig nem nagy cucc ez, ingyen van...

golyós · http://indafoto.hu/bowlingcamps 2009.11.07. 22:43:10

@teddyde: Campona Tecso első napjaiban láttam Margitot, a magyar-történelem szakos külsejű, ősz hajú pénztárost, aki minden árura rácsodálkozott, mielőtt a vonalkódot leolvasta volna.
Nem volt nagy a sor, de sokáig tartott.

Oráng Után 2009.11.07. 22:46:13

@Vonatosi Márió:

Na várj, tegnapelőtt egy nagyothalló, nem is túl jól öltözött, min. 85 éves nénitől kérdezte meg háromszor is a pénztáros a Supershop kártyát, mi meg mögötte állva őszintén sajnáltuk már, valószínűleg fogalma sincs róla, mi az.
De harmadszorra csak megértette, elő is kotorta a szatyor aljáról... Vazze...

Tita73 2009.11.07. 22:46:42

Annyira vicces olvasni Benneteket így pénztárosként!
Tudnék hozzáfűzni még egy-két jótanácsot a poszt írójához...de jusztse fogok!:) Csatlakozom az előttem szólóhoz...ne tessék annyira rohanni!

compass 2009.11.07. 22:55:30

Szerintem azért volt időd ilyeneken gondolkodni mert a leglassabb sor sikerült kifognod.

pappito · http://pappito.com 2009.11.07. 23:13:16

én világ életemben gyűlöltem sorban állni, itt viszonylag szerencsések vagyunk, van bolt ahol van self checkout, majd mindenki kártyával fizet, ez a leggyorsabb, vannak gyorskasszák, ha 5 tétel vagy annál kevesebbet vesz a nép.

tuby smith · http://tuba-honlap.blog.hu/ 2009.11.07. 23:14:57

@ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás: A lidl árukon akkora hoavlkód van, hogy akár műholdról is le lehet olvasni :)
@Oráng Után: Az egy soroson a pont.

j311 2009.11.07. 23:18:18

Ruházati termékek mindig bukók. Egyrészt elviszi az időt a csipogó leszedése, de ami sokkal hosszabb időre bénítja a sort, az a vonalkód hiánya. Póló, pulcsi, sapka, papucs, nadrág, cipő, zokni, bármi amit az ember öltözködés céljával magára húz, kerülendő.

s.o.v.i.e.t 2009.11.07. 23:20:35

teszkó e a kedvenc márket? ha nem, akkor folytatom az olvasást az 5. mondattól..

birorichard36 · http://cinemablog.blog.hu/ 2009.11.07. 23:24:04

Miskolcon a tesco expressben a már fentebb is említett egy sor több pénztár dolog működik, igaz csak hárommal. Elsőre furcsa volt, de ötletesnek tartottam, a sok bunkó persze csak erőltette a balkáni sorbanállást.:D DE! Eladók, biztonsági őr, dolgozók min mind fölöttéb udvariasak voltak, és egy darab putris vagy cigány sem volt az üzletben (rend és tisztaság).

Kalifor 2009.11.07. 23:29:08

@Oráng Után:
Üdv neked, aki szintén 1 soros támogató.
Eléggé hasonló az "élményvilágunk", és a felhozott példáink is.
Ld. 20:07:56 -os hsz.

epres négercsók 2009.11.07. 23:42:33

Sokan írtátok itt, hogy miért csak a pénztárnál siet az ember, mit számít az a pár perc? Na e kommentelők közül jelentkezzen az, aki NEM KOCSIVAL jár bevásárolni. Amikor az ember a városszéli ósanba megy, ahonnan félóránként indul a busz, van egy megrakott tízkilós hátizsák + átlag 4 szatyor, akkor azért nem mindegy... Sokszor mi is ráérősen sétálgatunk, de csak azért, mert egyfolytában nézzük az órát, na ezt még van esély elérni, vagy már nincs, akkor még nézzük meg ezt-azt, addig se dekkolunk a nehéz cuccal a megállóban.
Egyszer piszokul megszívtuk, mert előttünk vmi pólónak nem volt vonalkódja, mi meg már felpakoltunk a szalagra, öt percre megállt az élet, a busz pedig természetesen az orrunk előtt ment el.

epres négercsók 2009.11.07. 23:45:59

@Trouw: Húgom épp ma mesélte, hogy ISparban odaálltak a reggeli rohanásban a gyorspénztárhoz, mert csak a reggeli péksütit vették meg. Előttük állt egy nő, az egész havi nagybevásárlást ott rendezte le + bankkártyával akart fizetni, holott annál a pénztárnál nem volt lehetséges. Kisebb lincshangulat alakult ki a torlódó sorban...

epres négercsók 2009.11.07. 23:50:52

Ja és egy másik halálos szitu (ha még olvassa valaki): amikor lefagy vagy nemtomhogy bedöglik az ÖSSZES terminál, és megáll majd' mindegyik sor. Sparban gyakori jelenség.

s.o.v.i.e.t 2009.11.07. 23:59:03

@epres négercsók:

mindent a pénztárnál hagyni, hazamenni, máskor, máshol vásárolni

epres négercsók 2009.11.08. 00:14:37

@s.o.v.i.e.t: Mivel kezdő fiatal párként nem rendelkezünk olyan luxuscikkel, mint az autó, sajnos nem nagyon válogathatjuk meg, hogy hova járunk bevásárolni, amit egyszer megvettünk (vagy csak én egyedül) azt utána haza is kell vinni, és nem mindegy, hogy 20 perc vagy másfél óra bkv-val az otthon.

Lefagyós terminálok: egyszer kisbabás barátnőmmel maradtunk így hoppon egy kicsi sparban, egyszerre fagyott ki a három kassza, és az volt a ciki, hogy nálunk meg éppencsak volt annyi kp, amiből ki tudtuk fizetni a tételt...
De ha már egy órát pakolásztam a kocsiba a cuccot, akkor inkább állok a pénztárnál öt percet és puffogok, mert még ha el is megy a busz, vesztek fél órát, de ha otthagyom egyórás futkosás és számolgatás eredményét, nem csak a semmiről se tehető pénztárossal és a mögöttem várakozókkal tolok ki, de istentelenül, hanem magammal is, mert mehetek máshova/jöhetek vissza máskor, és kezdhetem elölről az egész tortúrát.

lawpol 2009.11.08. 00:35:04

Mi amikor ilyen helyre megyünk vásárolni, szerintem a tökélyre fejlesztett technikát alkalmazzuk.
Először is, csak meghatározott időkben megyünk el, például ünnepnap előtt soha, zárás előtt soha, 16 óra körül soha. A legbiztosabb a reggeli időpont, 6 után, de 7 előtt.
Másik szabály: én nézem a sort, a pénztárosokat, míg a "másikunk" hozza az árut. Amikor már csak 2-3 termék van hátra, beállok a legideálisabb sorba. Ha nincs sor (ami gyakori), akkor utolsó termékkel állok be.
Pénztárválasztási szempont a pénztáros rátermettsége, személyisége, sorban álló emberek és általuk vásárolt termékek.
Pénztárosválasztásnál volt olyan, hogy egy nagyon ügyetlen pénztárost választottam, direkt. 20-onéves lány, szinte aludt, nagyon lassú volt, iszonyatosan fáradt, de mosolygott. 17 percet voltunk az eladótérben, 15 perc volt a sor (amúgy eladótér max 30 perc, hiszen tudjuk mi célból megyünk).
Amikor odaértem, mosolygott, megkérdezte milyen idő van, süt-e a nap, miért vettem ezt vagy azt, mondta, hogy nagyon fáradt és szenved, neki ez a börtöne. Kellemes élmény volt vele beszélgetni és azt is megérte ez az élmény, amit a páromtól kaptam a pénztár után...

whale 2009.11.08. 02:02:06

LÚZEREK! G-Roby házhozszállítás a king! Persze nem a fillérbaszóknak...(az időd mennyit ér neked?)

PuruttyaIrto (törölt) 2009.11.08. 02:04:45

Ez tényleg egy korrekt cikk, sokakat érdeklő téme, és jól is van kifejtve, én is pont ezeken szoktam elgondolkozni... :)

lal 2009.11.08. 03:10:07

Vannak boltok ahol 10 vásárlóból 9-en kajajeggyel fizetnek így a válság idején. Na ott 4 ember a sorban fél órát is felemészthet. A rutinos pénztárosnők is legalább 3x számolják újra a jegyek számát, és mondjuk 10ezer forintnál a 200Ft-os kajajegyből eltart egy ideig... És miután azthiszed hogy ellenőrizte elégszer, leellenőrzi újra, csoportosítva előre hátra. Aztán összegumizza és ráírja hogy hány darab volt, aztán még néhányszor átszámolja, hátha tévedett. Egyszerűen ki van zárva hogy jó pénztárhoz álljál, ha kajajeggyel fizet mindenki, nem szabadulsz egyhamar.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.11.08. 03:52:52

@lawpol:

Szabadítsd ki a börtönéből :-)

Kid Tolerance 2009.11.08. 08:21:48

Tovabbi technika, amellyel novelhejuk nyeresi eselyeinket vasarlotarsaink felett: a "szinkron-sorlefogas"-modszer. A modszer alkalmazhatosaganak elofeltetele, hogy 1 fizetesi tanzakciot feltetelezve, ne egyedul vasaroljunk, N>1 ahol N=vasarlasi tranzakcionk lebonyolitoinak szama. N=2 eset. Beallunk ket,lehetoleg egymas melletti penztarhoz, egyik sorban allunk a kocsival/kosarral, masik sorban tarsunk,a sorlefogo, magat tolunk fuggetlen vasarlonak alcazva. Ha a sor haladasa kozben bebizonyosodik, hogy a sorlefogonk sora a "jo" (tranzakcio gyorsabb teljesitesevel kecsegtet), segitsegevel sort valtunk,realizalva fedezeti pozicionkat. Soriteletunk megbizhatosaga addig a pontig maximalizalhato, amikor sorlefogonk eler a penztar torkahoz(jellemzoen a szalag/pult eleje, ahonnan nem lehetseges mar a gyors helyvaltoztatas). E pontot elhagyva fedezeti technikank mukodeskeptelen. A modszer alkalmazatosaga kocsink/kosaruk meretevel forditottan aranyos. N=penztarak szama esetben maximalis a nyeres, bevasarlastudomany-elmeletileg.

biohouse 2009.11.08. 08:47:14

Jó poszt!

Mivel a cél, hogy a pénztáron a leggyorsabban haladjunk át, nem érdemes mind a 30 pénztárt végigelemezni, sokáig tart. Célszerű a vásárlást nem élelmiszerrel befejezni, mert azokban a régiókban vannak eleve a legtöbben és ezek a termékek beárazása a leglassabb.
Pl az írószer, autóápolás sorok általában rövidebbek. És eleve csak szemmel vizsgáljuk a sorokat, legfeljebb a belátható négyet-ötöt, mert mire kiválasztjuk a legjobbat, valaki bepofátlankodik elénk. A sorból sorba ugrálást pedig valamiért mindig megbünteti a Világegyetm Teremtője, amiből eljövünk, biztos felgyorsul valamiért.

nora300 2009.11.08. 08:48:01

Eszembe sem jutott volna erről írni, de nagyon tetszenek a hozzászólások, és az írás is. "Tök jó". Mennyi igazság van benne!!!! Én azzal a hozzászólással értek egyet, hogy ha van időnk 40-50 percet bóklászni, akkor miért lesz olyan sürgős a pénztáraknál????? :-)))

soda 2009.11.08. 09:18:54

Én egyszer láttam egy nénit a gyógyszertárban, aki a sorbanállás egy másik stílusát művelte magas fokon, asszem itt szót érdemel. Kb százan álltak sorba, jön a néni, hogy fáj a lába, és amúgy is csak kérdezni szeretne. Persze mindenki előreengedte. A kérdés az volt, hogy "tessék megmondani, mennyibe kerül a <x termék>?" "<y huf>" "akkor kérek". Nem tudom megmondani, hogy tényleg fájt-e a lába, de a megfejtés azért frappáns volt.

Donor 2009.11.08. 09:47:28

@nora300: mert sorban állni unalmas.
Ha betolhatnám a kocsit a sorba, majd elmehetnék nézelődni amíg a pénztáros dolgozik, akkor nem zavarna.

Meg ugye az is frusztráló, hogy a mellettem levő sor háromszor cserélődött, amíg az enyémnél egy afás számlával kinódnak.
Persze átállni nem merek, mert ha végre meglenne a számla akkor sorra kerülnék és hát a másik sor is elég hosszú...

Valamelyik teskóban volt hogy egy adott bankkártyával lehetett csak fizetni az egyik pénztárnál. Szerintem ez tök jó.

Kellene olyan hogy külön kp.-s bankkártyás, étkezési utalványos, áfás számlás sor, és akkor csak az szívna aki ilyen baromságot akar.

Donor 2009.11.08. 09:48:35

Ja meg az is jó ha van olyan ahova csak kosárral lehet menni. Aki csak egy valamit vesz az ne szívjon már a sülysápi Mini ABC-s árubeszerző mögött.

Donor 2009.11.08. 09:52:10

@whale: nem veszek olyat amit előtte nem nézhetek meg.
A mindennapi dolgokat, amiket pedig megvennék látatlanba, azokat a szembe lévő kisboltban is megkapom, ahol nincs olyan hogy sor.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2009.11.08. 09:53:23

Az ilyen aljas ravaszkodóknak ott azonnal le kell ordítani a haját (takarodjon a sor végére), különben túlságosan elszaporodik ez a fajta.

turorudi · http://check.blog.hu 2009.11.08. 09:55:18

Mi rendszerint 3 gyerekkel vásárolunk, és ilyenkor előfordul, hogy egyszerre 3 kosarat tolunk. Nem mondom, hogy ismerjétek fel, mert akkor azok mi vagyunk, de szóval azért 3 kosár is tartozhat 1 vásárlóhoz.

Rob67 2009.11.08. 10:26:47

@Kalifor:
Az Angliai módszerhez had tegyek egy kis kiegészítést.
1. Az angol pénztárak talán gyorsabbak.
2. A pénztárosok többen vannak.
3. A kutya fasza nem stresszeli magát ilyen baromságon mint a sorban állás.
Ez az utolsó a legfontosabb. Mi a francnak még egy stressz forrás?
Itt olyan nyugalom van.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.11.08. 10:49:35

Kedves blogíró!

Kérlek, a tudományosság érdekében, legközelebb empírikus kutatásokkal és képletekkel támogasd meg téziseid. Amúgy elgondolkodtató a cikk!

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának ötödéves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

raszt@ · http://stoppolas.blog.hu/ 2009.11.08. 10:50:58

Felvidék Hazaért, ismét országunkhoz tartozik. A villámháború részleteiről itt olvashatsz: emagyarorszag.blog.hu/

autosdolgok · http://autos.dolgok.com 2009.11.08. 11:08:31

Postán nekem bejött! Két ablak volt nyitva, egyiknél 1 ember állt előttem, a másinál 5! De én, mint rutinos, az 5 mögé álltam! Nyertem! :D Tudtam, hogy az a postásnéni egy rakás szerencsétlenség, és még most is ott állnék!

Zssssss 2009.11.08. 11:38:44

Gratulálok a tudományos okfejtéshez! A PhD fokozat folyamatban! :-) Egy megjegyzésem volna csupán, de erre a területre a kedves pályázó is ráérzett az utóiratban közzétettek alapján. "Hiszen hiába van színültig tele egy kocsi, ha az csak egyféle termék, az a pénztárnál csak egyetlen tétel." Nos igen, van az a pénztáros, aki a 12 db egyforma árut 12 tételnek viszi be a gépbe.

egy maréknyi dollár 2009.11.08. 12:50:38

Na, ez tényleg frappáns kis poszt;tetszik.Sok a szellemes komment is.Megragadom az alkalmat, hogy/már másodszor!/ dicséretét zengjem a Szeged Móravárosi Lidlnek.Itt pénztárosok között nem kell válogatni;baromi gyorsak és villámkezűek vannak csak.Pár éve ide járok, de őrjöngést,tolakodást,dühöngést, veszekedést még nem tapasztaltam a vásárlók között.Maximum csendben útáljuk az extrém/kajajeggyel fizető,áfás számlát igénylő,totojázó/ vevő-társakat, de nem okvetlenül.Olyan sok plusz időt ők sem vesznek el tőlünk.Különböző fiaskók/lemállott a vonalkód, lefagy a terminál/mindenütt előfordulhatnak sajnos.Ki kell birnunk - és ki is birjuk.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.11.08. 13:36:44

Jut eszembe, sok évvel ezelőtt, amikor még nem lehetett neten időpontot foglalni, az önkormányzat ügyfélszolgálatán jókora várakozások bírtak kialakulni. Nyomtál egy számot magadnak, és vártál 1-2 órát. A népek meg persze nem szerettek várni. Ezt használta ki a biztonsági őr, aki negyedóránként nyomott pár sorszámot magának a népszerűbb ügyfajtákból, és egy ezresért lehetett nála venni...

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2009.11.08. 16:39:25

ez az 1 sor ez nagyon f@sza ötlet lenne, de nem ott ahol 60 pénztár van és a 2 szélső között 300m.

****

én a k@cs@g ikeával jártam meg a múltkor, kb 20 percet kellett sorbanállnom a pénztárnál, így kifutottam az 1 órás ingyenes parkolásból, persze 9xxx-et fizettem, 10-től járt volna az egész nap ingyé. rohadnának meg odasem megyek többet.

rexter 2009.11.08. 17:18:29

@bocicsoki: szerintem a moricz teri Spar a legszornyubb. az egy dolog h undorito mocskosak a szalagok amire a kajat pakolod, de a penztarosok is! es iszonyatosan lassauk. lepratelep az a hely.

Marr 2009.11.08. 17:24:06

Az egysoros megoldás svéd verziója: sorsszám. Mindenütt sorszámot húznak. Gyógyszertártól zöldségesig. Ha egy ember áll előtted, akkor is sorszám. Kevesebb stressz.

Ja és ott is van olyan hipermarket, ahol chippel azonosítják az árut, és a kasszánál már kész a számla, te csak lehúzod a kártyád.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2009.11.08. 17:41:42

én oda nem állok, ahol köhögnek mögöttem...

Mylady 2009.11.08. 22:42:05

@epres négercsók: ezt én is pont így csinálom
én kicsit mindig ráhagyok, a busz úgyis beáll 10-15 perccel indulás előtt, tehát nem kell a megállóban várakozni, hanem fel lehet szállni, és akkor ülőhelyet is választhatok

Mylady 2009.11.08. 22:48:32

Én egyszer a Decathlonban szívtam meg. Beálltam harmadiknak a pénztárhoz, az előttem állóknál (2 felnőtt, több gyerek) egy kosár dugig pakolva, az ott vállalható mennyiség.
Csakhogy. Kiderült, hogy valami diákotthonból vannak, ahol gyermekenként külön van ugye az elszámolás, ezért minden gyereket (volt vagy hat) külön számoltak, természetesen áfás számlával...
A nő nagyon kedves volt, elnézést is kért, és profin is csinálta, mindent előre összerendezett (nem a pénztárnál kezdett el gondolkodni, hogy ezt a kis nadrágot most Petikének vagy Zolikának vettük), de akkor is vagy 20 perc volt, mire végeztek...

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.11.08. 23:42:52

@rexter:

Az tényleg nagyon szar hely, kb. mint a környezete a hajléktalanokkal. Ráadásul jó hosszú sorok szoktak lenni.

boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.11.10. 08:39:31

Azt hiszem én akkor már profinak mondhatom magam a témában, mindig hamar sikerül végeznem a pénztárnál. Ja, és kerüljük azokat a sorokat, ahol idősek, nyugdíjasok állnak, velük mindig csak a probléma van!

nyuszomuszo 2009.11.13. 10:10:22

Murphy torvenye szerint mindig a masik sor gyorsabb,meg akkor is,ha tobben allnak ott!
egyebkent kulfoldon(ahol most vagyok),"divat" az 1 sor,tobb penztar(ablak)a bankban,postan,meg boltokban is.
Ja, es a boltban nem te rakod a megvasarolt arut a masik kocsiba(zacsiba),hanem a penztaros szepen sorba(nem beszorva,ossze-vissza!),a kaja melle a kajat,a zoldseg melle a zoldseget,gledaba allitva es hozza meg mosolyog is!Itthon(otthon) tanulhatnanak toluk!

nyuszomuszo 2009.11.13. 10:12:37

Ja,azt elfelejtettem,hogy mar vannak itt olyan boltok is,ahol "onkiszolgalo"penztar mukodik.Lehuzod a vonalkodot a leolvason es kartyaval kifizeted!

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.11.17. 08:19:24

@vacsad: Kedves Kommentelő!

Tanácsod megszívlelem, mivel igen fontosnak tartom a jó helyesírást, hiszen én nem vagyok kockafej, és a humán dolgok is érdekelnek.

Jó szelet!
ifj. Farkas Gyula

KuKori · http://ireland.blog.hu 2009.11.18. 23:28:17

@nyuszomuszo: Nalunk itt, Del-Irorszagban ugy nez ki a Teszko, hogy kombinaltak a self check-out rendszert az egy sorossal. Ket oldalt van ketto-ketto ilyen sajat megoldos kodolvaso és mindenki kozepen var a felszabadulo helyre egymas mogott. Ket percnel meg tobbet nem is alltam sorba ott. Igaz, nem is csutortok-pentek-szombat intezem a nagybevasarlast :D Akkor ott is torlodas lehet.

(az mondjuk neha geciseg tolem, hogy az osszes aprot elviszem es csak azt dobalom harom percig fizeteskor -1,2,5,10,20 centesek-, de ha egyszer kurva sok van belole otthon, mit csinaljak?)
süti beállítások módosítása