HTML

BunkóBlog

Kisebb-nagyobb bunkóságokról és bunkókról bunkóknak - egy bunkótól.

Friss topikok

Isten áldja az Illetékhivatalt!

2009.11.09. 21:23 :: bunkó

Erzsi néni idős özvegyasszony, egy kisváros egyik szélső házában lakik. Van egy kis termőföldje, a város másik végén túl. Meglehetősen kevés öröm maradt számára az életben, ezek egyike a gazdálkodás: nézni ahogy a mag szárba szökken, figyelni és ápolgatni a kis növénykéket. De így hetven év felett már nem megy úgy a biciklizés mint régen és az évek szaporodásával az a kis földecske egyre távolabbra kerül.
Gyermekkori barátnője rég meghalt, abból a családból már csak Évi, az unoka van életben, ahányszor összefutnak, arcában Erzsi néni minduntalan a nagyanyja vonásait kutatja.
A kárpótlás során Évinek is lett egy kis földje - épp Erzsi néni háza közelében.

Egy napon összefutnak a nagybolt előtt és felvázolódik a Terv: földet kell cserélni, így Erzsi néninek a föld csak néhány perc sétányira lenne.
A két termőföld mérete-értéke nagyjából azonos, így még pénz probléma sem merülhet fel. A pénz amúgy probléma lett volna, hiszen Évi minimálbérénél (már amikor épp van munkalehetőség) már csak Erzsi néni csekély nyugdíja alacsonyabb. Csak az ügyvédre kell a pénzt előteremteni és onnantól a dolgok mennek a maguk útján.

Felkeresnek egy ügyvédet, aki el is készíti a papírokat, de előbb mondják meg, hogy mekkora a földek értéke. Sajnos egy termőföld valós piaci értékét manapság lehetetlen megállpítani, így némi tanakodás után Erzsi néninek eszébe jut, hogy mennyiért cserélt gazdát egy hasonló méretű terület. Az érték reálisnak tűnik, így ez az összeg kerül a papírokba, amelyeket el is juttatnak a megfelelő helyekre.

Néhány hét múlva becsapott a villám: mindketten kaptak egy-egy értesítést, miszerint 50-50 ezer forint illetékkel tartoznak Állambácsinak, amelyet fizessenek be nyomban, különben nagy baj lesz. Lett ám szaladgálás fűhöz-fához hogy ez hogyan is lehetséges.
Kiderült, hogy hőn szeretett országunkban ilyen esetekben az illeték kiszabásához egyetlen feltételnek kell teljesülnie - és az itt teljesült is - mégpedig ennek: mindketten FÖLDHÖZ JUTOTTAK.

Évinek szerencséje volt: akkoriban épp volt munkahelye, így minimálbéréből néhány hónap alatt ösze tudta kuporgatni az összeget, de hogy Erzsi néni a jelképes mennyiségű nyugdíjából hogyan oldotta ezt meg, azt nem lehet tudni. Nem beszél róla. Az is lehet, hogy nem sikerült neki és már a végrehajtókkal egyeztet időpontot.

De hát úgy kell nekik, miből gondolták azt, hogy ha két ember elcserél egymással két azonos értékű dolgot, azután mindkettejüknek adózni kell. Hiszen ha bármikor bárki ingyen megtehetné az ilyesmit, akkor honnan lenne az országnak pénze pl gyönyörűszép viaduktos-alagutas síksági autópályákra?

A dolognak azért lett némi haszna is: mindketten tanultak valamit.

5 komment

Címkék: vidék hatóságok

A bejegyzés trackback címe:

https://bunko.blog.hu/api/trackback/id/tr71513873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalacsi_Dezső 2009.11.13. 19:15:28

Lehetett volna kérni az elengedést APEH pajtástól, mert jogszabályi lehetőség van rá, de felesleges,
Elmondom az én történetemet.
Pár éve meghalt apósom, az örökölt 1/4 rész panellakás után annak rendje módja szerint befizettük az örökösödési illetéket (akkor még létezett).
Egy év múlva jön egy papír az APEH-től, hogy fizessünk 758 Ft késedelmi pótlékot, mert nem 15 napon belül fizettük be, hanem a 17. napon. (igaz, mert megvártuk a fizetést, az előző haviból már nem futotta volna)
Felhívtam őket telefonon, hogy ez most komoly-e? Mondták, hogy komoly, de ne aggódjunk, mert lehet kérni az elengedését méltányosságból. Na, mondom, akkor ezt kérnénk. Jó, mondja az ügyintéző 1.500.- Ft illeték mellett benyújthatom a kérelmet.
Na akkor azt mondtam neki: Tudja mit, hölgyem, most ment el a kedvem az egésztől!
És másnap, farkamat felcsapva, bosszúsan elmentem a postára és befizettem a 758.- Ft-ot.
Hát ennyi :-((

_John_Doe_ 2010.06.24. 16:09:04

Kurva illetékhivatal, ahol ilyen törvényeket hoznak! Ja, nem ők hozzák a törvényeket?

Rekspa 2010.06.24. 17:46:13

Kicsit témába vág: Hogyan hozzunk szabályokat, hogy a kisemberek rosszul járjanak:
halasztelekma.hu/2010/03/lakossagi-panasz/

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.01.31. 11:52:57

Egyet kifelejtett a kedves blog író! Az illeték pénzből él a sok bürokrata! Nekik is meg kell élniük!
:)
süti beállítások módosítása