HTML

BunkóBlog

Kisebb-nagyobb bunkóságokról és bunkókról bunkóknak - egy bunkótól.

Friss topikok

Mencsük meg a világot: vegyél villanyautót!

2009.11.18. 11:11 :: bunkó

Egyre gyakrabban tolják az arcomba: tessék villanyautót venni, mert azt sokkal olcsóbb üzemeltetni és különbenis a világbéke környezetszennyezés.

A minap már olyan erőszakosan esett nekem valaki egy reklám-spam keretében, ami már az ingerküszöböm fölé emelte a témát. Kiválasztottam hát egy kereskedelmi forgalomban kapható konkrét villanyautót (ma még talán ez az egyetlen) és körüljártam a dolgot.
Az autó márkája nem lényeges, annál inkább az, hogy a hirdetések lényege a döbbenetesen alacsony fenntartási költség és a tökéletes környezetbarátság.

Következzenek a számítások eredményei:
Már induláskor, az autó árában átlag 2 millióval többet fizetsz, mint a (kétszer ekkora méretű és ötször ekkora hatótávolságú) egyéb kisautókért. Ez a két millió 10 éves élettartamra elosztva havi 17 ezer forint extra költség, ami bankhitel esetén havi kb 25 ezer plusz kiadást jelent. Ehhez még hozzájön a havonta 35 ezer forintos "akkumulátor bérlési díj" (amit a reklámokban valami miatt nem említenek). Mindez a benzines kisautó havi részletéhez képest havonta összesen 42 ezer forint extra kiadás (= 720 ezer forint évente).

Namármost ha a villanyautó és benzines kisautónk évente egyaránt 15-15 ezer kilométert fut, akkor
- a benzines kisautó működtetése évi 292 ezer Ft-ba kerül (kilométerenként 19,5 Ft benzin),
- míg hozzá képest a villanyautó üzemeltetése 795 ezer Ft-ba (kilométerenként 5 Ft villany, plusz 720eFt extra éves kiadás).
Minden egyes évben.
Ennyit a villanyautó sokkal kedvezőbb fenntartási költségeiről.

És mivel tudtommal az elektromos energia kb 60 százalékát fosszilis alapú hőerőművekben állítjuk elő, a villanyautónk még csak nem is túlságosan környezetbarát, a villanyautó/benzinautó különbség csupán annyi, hogy az égéstermék nem a villanyautó seggén pufog, hanem egy nagy kéményből, valahol vidéken.

 

5 komment

Címkék: autó

A bejegyzés trackback címe:

https://bunko.blog.hu/api/trackback/id/tr711534882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hemill 2009.11.20. 21:04:20

pedig épp a napokban beszéltük haverokkal, hogy jó lenne venni egy ilyen kis autót, hogy az milyen olcsó lehet...
akkor erről ennyit :D

Luckye 2010.06.13. 20:04:08

Sajnos, ezek a dolgok teljesen igazak.
Mindezt úgy, hogy a posztíró csak a tényleges dolgok max felét említette, ami a legjobban kézzelfogható.
Egy nagyon fontos dolog kimaradt: A villanyautóban az akkumulátorok öregszenek, azokat ugye cserélni kell, aminek az előállítása egyrészt elég sok energiába kerül, másrészt igen erősen környezetkárosító anyagokat tartalmaz, tehát az elhasznált akkumulátor megsemmisítése szintén nagyenergiát, sok és drága odafigyelést igényel.
Még egy apróság: Azt a plusz költséget, amit az elektromos autóra költesz, azt ugye meg is kell termelni. Ehhez munkába kell járni (közlekedés, ennek költségei, környezetszennyezése, stb), ott valamit termelni kell (anyagi, vagy szellemi terméket), ennek van ugye rezsije, munkabére, szóval nagyon messze el lehetne menni, de a végleges mérleg egyáltalán nem billen át az elektromos autó irányába....

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.01.31. 11:49:40

a villanyautó egy tipikus, nagy, civilizációs önbecsapás

ilyen önbecsapás pl még az űr meghódítása

fakocsi 2013.04.24. 09:02:07

Nem hiszek sem a villany autóban sem a hibridekben, pont a kezelhetetlen elöregedő akkumulátorok miatt. Viszont ha ezt a kérdést megoldják, akkor elég jó alternatíva lesz. Azért amíg az ember nem vezetett hybridet addig ne ítélkezzen teljesen elfogultan. Rokon Lexus GS450h-ja a 3,5L es benzinmotorral is csak 7,5-8 litert kér városban! Ezzel szemben az én 1,6 turbós 308sw-m ugyan ennyit csak fele olyan erős, és pufog amíg a lámpánál állok.

A másik amit nagyon fontos észben tartani, hogy az erőművekben gazdaságosabban, és környezet barátabban állítanak elő 1kw energiát mint azt egy autó teszi a motorháztető alatt, és akkor még nem is említettük az atom energiát, amiből cca. 0.5kg kiszolgál egy embert egész élete során... csak vagyunk pár milliárdan :(
süti beállítások módosítása